دانلود رایگان متن کامل پایان نامه ارشد: ارزشیابی ویژگیهای فیزیکوشیمیایی هسته عناب (عناب اصفهان) |
فصل اول : مقدمه و کلیات تحقیق
1-1پیش زمینه تحقیق…………………………………………………………………………………………… 3
1-2 اهمیت تحقیق………………………………………………………………………………. 5
1-3 اهداف تحقیق………………………………………………………………………………. 5
1-3-1 هدف اصلی…………………………………………………………………………….. 5
1-3-2 اهداف فرعی…………………………………………………………………………….. 5
1-4 عناب………………………………………………………………………………………. 6
1-4-1 معرفی عناب و خواص آن………………………………………………………………. 6
1-5 مشخصات تیره عناب……………………………………………………………………… 8
1-6 مشخصات گیاه شناسی عناب……………………………………………………………….. 9
1-7 کشت گیاه عناب…………………………………………………………………………… 10
1-8 شناسایی ارقام مختلف عناب……………………………………………………………… 11
1-9 گونه های مختلف عناب………………………………………………………………….. 12
1-10 اهمیت شناسایی ژنومهای مختلف عناب…………………………………………………. 14
1-11تاسیس ژرم پلاسم و جمع آوری ژنوم درخت عناب………………………………………. 14
1-12 روش های تکثیر گیاه عناب………………………………………………………………. 15
1-12-1فواصل کاشت…………………………………………………………………………. 16
1-12-2کودمورد نیاز…………………………………………………………………………… 17
1-13 آفت های درخت عناب………………………………………………………………….. 17
1-14 پرورش درخت عناب برای تولید چوب………………………………………………….. 17
1-15 پراکندگی جغرافیایی گیاه عناب در جهان…………………………………………………. 18
1-15-1مشخصات مناطق پراکنش عناب در ایران……………………………………………… 19
1-16 عملکرد عناب…………………………………………………………………………….. 22
1-17ترکیبات شیمیایی عناب……………………………………………………………………. 22
1-18مصارف خوراکی عناب……………………………………………………………………. 24
1-18-1 میوه خشک شده عناب………………………………………………………………… 25
1-19 خواص دارویی عناب……………………………………………………………………. 25
1-20 عناب در طب سنتی………………………………………………………………………. 28
1-21مضرات عناب…………………………………………………………………………….. 28
1-22 عصاره گیری از عناب…………………………………………………………………….. 29
1-22-1عصاره آبی عناب……………………………………………………………………… 29
1-23شربت عناب………………………………………………………………………………. 29
1-24تهیه جوشانده عناب……………………………………………………………………….. 30
1-24-1جوشانده عناب…………………………………………………………………………. 31
1-24-2 جوشانده نوع دیگری از عناب…………………………………………………………. 31
1-25 خیس کرده عناب……………………………………………………………………….. 31
1-26 خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی عناب……………………………………………….. 32
1-26- 1 آنتی اکسیدان………………………………………………………………………….. 32
1-26- 2 متداول ترین آنتی اکسیدان های طبیعی داخل میوه عناب…………………………….. 33
1-26-3کاروتنوئیدها :…………………………………………………………………………… 33
1-26-4ویتامین: A…………………………………………………………………………….. 33
1-26-5ویتامین: C ……………………………………………………………………………. 33
1-26-6ویتامین: E…………………………………………………………………………….. 34
1-26-7توکوفرول ها :………………………………………………………………………….. 34
1-26-8فنول ها :……………………………………………………………………………….. 34
1-26-9 فلاوونوئیدها :…………………………………………………………………………. 35
1-27 اسیدهای چرب شناسایی شده در میوه عناب :…………………………………………….. 36
1-27-1 نقش اسیدهای چرب موجود در عناب………………………………………………………….. 36
1-28 عوامل موثر در اکسیداسیون چربیها و روغنها :…………………………………………….. 36
1-28-1 ترکیب اسید چرب :…………………………………………………………………… 36
1-28-2 حرارت:……………………………………………………………………………….. 36
1-28-3 اکسیژن :……………………………………………………………………………….. 37
1-28-4 رطوبت :………………………………………………………………………………. 37
1-28-5 کاتالیزورها :…………………………………………………………………………… 37
1-28-6 نور :…………………………………………………………………………………… 37
1-28-7 آنزیم ها :………………………………………………………………………………. 37
1-29 اهمیت چربیها :…………………………………………………………………………… 37
1-29-1 ویژگی های فیزیکی چربیها :………………………………………………………….. 38
1-29-2 مراحل کریستالیزاسیون :……………………………………………………………….. 39
1-29-3 هسته گذاری :…………………………………………………………………………. 39
1-29-4 سه شکل پلی مورفیکی مهم توسط سیستم های چربی :………………………………… 40
1-29-5 بافت چربیها :………………………………………………………………………….. 41
1-29-6 دو روش قدیمی برای تعیین میزان چربی جامد :………………………………………. 41
1-29-7 امولسیون های غذایی :…………………………………………………………………. 42
1-29-8 تقسیم بندی امولسیفایرها :…………………………………………………………….. 43
1-29-9 نحوه تشکیل امولسیونها :………………………………………………………………. 44
1-29-10 نیروهای موثر در تشکیل و پایداری امولسیونها :……………………………………… 44
1-29-10-1 نیروهای الکتروستاتیک حد فاصل دو لایه :……………………………………….. 44
1-29-10-2 نیروهای واندروالس :……………………………………………………………… 44
1-29-10-3 واکنش های ناشی از حضور پلیمرها :……………………………………………… 44
1-29-10-4 واکنش های هیدروفوبیک :………………………………………………………… 45
1-29-10-5 نیروهای دافعه حاصل از هیدراته شدن :…………………………………………… 45
1-29-11 مکانیسم های مربوط به ثبات و پایداری امولسیونها :………………………………….. 45
1-29-11-1 پایداری الکترواستاتیکی :………………………………………………………….. 45
1-29-11-2 پایداری توسط ماکرومولکولها :……………………………………………………. 45
1-29-11-3 پایداری امولسیونها به وسیله ذرات جامد :…………………………………………. 45
1-29-11-4 پایداری از طریق افزایش ویسکوزیته :…………………………………………….. 45
1-29-12 نقش های امولسیفایرها :……………………………………………………………… 46
1-30 روغن :…………………………………………………………………………………… 46
1-30-1 وضعیت تغذیه ای روغن ها :………………………………………………………….. 46
1-30-2 روغن های خوراکی :………………………………………………………………….. 47
1-30-3 روغن های نباتی :…………………………………………………………………….. 48
1-30-4 منبع روغن نباتی :……………………………………………………………………… 48
1-30-5 دانه های روغنی :……………………………………………………………………… 48
1-30-6 اجزا موجود در روغن ها :…………………………………………………………….. 48
1-30-6-1 فسفولیپیدها :……………………………………………………………………….. 48
1-30-6-2 ترکیبات غیر صابونی شونده :……………………………………………………….. 49
1-30-6-3 استرول ها :…………………………………………………………………………. 49
1-30-6-4 توکوفرول ها :………………………………………………………………………. 49
1-30-7 فرآیند استخراج روغن :……………………………………………………………….. 49
1-30-7-1 روش های استخراج روغن از دانه ها و میوه های روغنی :………………………….. 51
1-30-8 پالایش روغن ها و چربی ها :…………………………………………………………. 53
1-30-8-1مراحل پالایش روغن خام :………………………………………………………….. 53
1-30-8-2 صمغ گیری :………………………………………………………………………. 53
1-30-8-3 تصفیه فیزیکی :…………………………………………………………………….. 53
1-30-8-4 تصفیه قلیایی :………………………………………………………………………. 53
1-30-8-5 خنثی سازی :……………………………………………………………………….. 53
1-30-8-6 بی رنگ کردن :…………………………………………………………………….. 53
1-30-9 روش های نوین استخراج روغن :…………………………………………………….. 54
1-30-10 دستگاه سانتریفیوژ و دکانتور :………………………………………………………… 54
1-30-11 روش سینولا :………………………………………………………………………… 56
1-30-12 توضیح نحوه استخراج روغن :……………………………………………………….. 57
1-30-12-1 استخراج روغن از دانه های آماده شده روغنی به سه طریق :………………………. 57
1-30-12-2استخراج روغن با حلال :………………………………………………………….. 58
1-30-12-3 متغیرهای قابل کنترل در استخراج :………………………………………………… 58
1-30-12-4 روش های استحصال روغن توسط حلال :………………………………………… 58
1-30-13 روشی دیگر برای روغن کشی از میوه ها :……………………………………………. 59
1-30-13-1 روغن کشی به روش پرس سرد – استخراج سرد :………………………………… 61
1-30-13-2 تاثیرات کلان اقتصادی روش های روغن کشی متداول قدیمی:……………………. 62
1-30-13-3 روش سرد در مقایسه با روش های موجود گرم :………………………………….. 63
1-30-14 روش پرس های گرم و استخراج مانده روغن با حلال :……………………………… 63
1-30-15 روش cold – pressing :…………………………………………………………. 65
1-30-15-1 کاربردها :…………………………………………………………………………. 66
1-30-15-2 تهیه روغن های گیاهی به روش کلد پرس :……………………………………….. 67
1-30-16 سوکسله چیست ؟……………………………………………………………………. 68
1-30-16-1 استخراج مداوم به وسیله سوکسله :………………………………………………… 69
1-30-16-2 تئوری آزمایش :…………………………………………………………………… 70
1-30-16-3 مراحل آزمایش :…………………………………………………………………… 70
فصل دوم :مروری بر مطالعات پیشین
فصل سوم :موادو روشها
3-1 آماده سازی مواداولیه :……………………………………………………………………… 89
3-2 موادشیمیایی :………………………………………………………………………………. 89
3-3 وسایل و تجهیزات :……………………………………………………………………….. 90
3-4 استخراج روغن:……………………………………………………………………………. 91
3-5 تجزیه شیمیایی هسته عناب :……………………………………………………………….. 91
3-5-1 اندازه گیری رطوبت و ماده خشک :…………………………………………………….. 92
3-5-2 اندازه گیری خاکستر :…………………………………………………………………… 92
3-5-3 اندازه گیری درصد پروتئین :……………………………………………………………. 92
3-5-4 اندازه گیری درصد فیبرخام :…………………………………………………………….. 92
3-6 تعین میزان وترکیب اسیدهای چرب :………………………………………………………. 93
3-7تعیین اندیس پراکسید :…………………………………………………………………….. 93
3-7-1 معرف ها وحلال :………………………………………………………………………. 94
3-7-2 روش کار :……………………………………………………………………………… 94
3-8 تعیین اندیس یدی :………………………………………………………………………… 95
3-8-1 روش اجرای آزمون :……………………………………………………………………. 96
3-9 زمان پایداری روغن در برابر اکسیداسیون :…………………………………………………. 96
3-9-1 آزمون تندی روغن ها (رنسیدیتی ):…………………………………………………….. 97
3-10تعیین اندیس اسیدی :…………………………………………………………………….. 97
3-11تعیین رنگ :……………………………………………………………………………… 98
3-12 تعیین میزان فسفر و فسفو لیپیدها :……………………………………………………….. 98
3-13 تعیین میزان ترکیبات غیر صابونی شونده :…………………………………………………. 98
3-13-1 تعیین مواد غیر قابل صابونی شدن روغن ها :………………………………………….. 99
3-13-2 روش کار :…………………………………………………………………………….. 99
3-14 تعیین میزان کل استرول ها و توکوفرول ها :………………………………………………. 99
3-15 تعیین میزان مس و آهن :…………………………………………………………………. 99
3-15-1 عملکرد مس :…………………………………………………………………………. 99
3-16 اندازه گیری ضریب شکست :…………………………………………………………… 100
3-17 استخراج روغن از هسته عناب :…………………………………………………………. 100
3-17-1 مراحل آزمایش :……………………………………………………………………… 101
3-17-2 تعیین راندمان درصد استخراج روغن هسته عناب :…………………………………… 103
3-18جداسازی و شناسایی اجزای روغن :…………………………………………………….. 103
3-18-1 مشخصات و برنامه دمای دستگاهGC………………………………………………… 104
3-18-2 دماهای ستون و برنامه دمایی :………………………………………………………… 104
3-18-3 مشخصات دستگاهی :………………………………………………………………… 105
3-19 تجزیه و تحلیل آماری :…………………………………………………………………. 107
فصل چهارم : نتایج و بحث
4-1 مقایسه میزان درصد بازده استخراج روغن هسته عناب در سه تکرار :…………………….. 109
4-2 مقایسه میزان اسیدهای چرب:…………………………………………………………….. 109
4-3 مقایسه میزان اندیس یدی:………………………………………………………………… 114
4-4 بررسی ضریب شکست روغن:…………………………………………………………… 115
4-5 بررسی پایداری اکسیداسیون چربی توسط دستگاه رنسیمت :……………………………… 116
4-6 مقایسه رنگ های بدست آمده توسط دستگاه لاویباند از روغن هسته عناب :……………… 118
4-7 مقایسه اندیس اسیدی:…………………………………………………………………….. 121
4-8 مقایسه اندیس پراکسید:…………………………………………………………………… 122
4-9 مقایسه مواد غیر صابونی شونده:…………………………………………………………… 123
4-10 مقایسه میزان کل استرول:……………………………………………………………….. 124
4-11 مقایسه میزان توکوفرول:…………………………………………………………………. 125
4-12 مقایسه میزان آهن:……………………………………………………………………… 126
4-13 بررسی میزان مس:………………………………………………………………………. 127
4-14 مقایسه اندازه گیری میزان فسفولیپید:…………………………………………………… 128
4-15 آزمون های شیمیایی هسته عناب :……………………………………………………….. 129
4-15-1 آزمون اندازه گیری میزان خاکستر :……………………………………………………. 129
4-15-2 آزمون اندازه گیری میزان پروتئین هسته :……………………………………………… 129
4-15-3 آزمون اندازه گیری میزان فیبرخام :……………………………………………………. 129
4-15-4 آزمون اندازه گیری میزانرطوبت :……………………………………………………… 129
4-15-5 اندازه گیری میزان درصد ماده خشک :……………………………………………….. 130
فصل پنجم : نتیجه گیری
نتیجه گیری :…………………………………………………………………………………… 132
پیشنهادات :……………………………………………………………………………………. 132
منابع فارسی :………………………………………………………………………………….. 133
منابع غیر فارسی :……………………………………………………………………………… 135
چکیده لاتین :………………………………………………………………………………….. 139
فهرست جدول ها
جدول 1-1 آمار سطح زیر کشت عناب در استان خراسان جنوبی…………………………… 20
جدول 3-1 شناسایی وسایل و تجهیزات……………………………………………………. 90
جدول 3-2 شناسایی درصد ترکیبات اسیدهای چرب روغن هسته عناب…………………… 107
جدول 4-1 مقایسه میزان درصد بازده روغن هسته عناب درسه تکرار……………………… 109
جول 4-2 شناسایی میزان درصد پروفایل اسیدهای چرب حاصل از روغن عناب…………. 113
جدول 4-3 مقایسه میزان اندیس یدی……………………………………………………… 115
جدول 4-4 مقایسه میزان ضریب شکست…………………………………………………. 116
جدول 4-5 مقایسه میزان پایداری اکسیداسیون روغن……………………………………… 117
جدول 4-6 مقایسه میزان رنگهای بدست آمده از روغن هسته عناب……………………….. 119
جدول 4-7 مقایسه میزان اندیس اسیدی…………………………………………………… 122
جدول 4-8 مقایسه میزان اندیس پراکسید………………………………………………….. 123
جدول 4-9 مقایسه میزان مواد غیر صابونی شونده…………………………………………. 124
جدول 4-10 مقایسه میزان کل استرولها در روغن هسته عناب…………………………….. 125
جدول 4-11 مقایسه میزان توکوفرولها در روغن هسته عناب……………………………… 126
جدول 4-12 مقایسه میزان آهن……………………………………………………………. 127
جدول 4-13 مقایسه میزان مس……………………………………………………………. 127
جدول 4-14 مقایسه میزان فسفولیپید………………………………………………………. 128
جدول 4-15 آنالیز شیمیایی هسته عناب…………………………………………………… 13
فهرست نمودارها
نمودار 3-1 نتیجه حاصل از دستگاه کروماتوگرافی گازی………………………………………. 106
نمودار 4-1 درصد روغن هسته عناب………………………………………………………….. 109
نمودار 4-2 پروفایل اسیدهای چرب…………………………………………………………… 114
نمودار 4-3 مقادیر ضریب شکست……………………………………………………………. 116
نمودار 4-4 پایداری اکسیداسیون روغن………………………………………………………… 118
نمودار 4-5 شناسایی رنگ زرد………………………………………………………………… 119
نمودار 4-6 شناسایی رنگ قرمز……………………………………………………………….. 120
نمودار 4-6 شناسایی رنگ آبی………………………………………………………………… 121
نمودار 4-7 شناسایی اندیس اسیدی……………………………………………………………. 122
نمودار 4-8 شناسایی اندیس پراکسید………………………………………………………….. 123
نمودار 4-9 شناسایی موادغیر صابونی شونده…………………………………………………… 124
نمودار 4-10 شناسایی کل استرول……………………………………………………………… 125
نمودار 4-11 توکوفرول ها…………………………………………………………………….. 126
نمودار 4-12 شناسایی آهن در روغن هسته عناب……………………………………………… 127
نمودار 4-13 شناسایی مس در روغن هسته عناب…………………………………………….. 128
نمودار 4-14شناسایی فسفولیپیدها……………………………………………………………… 129
فهرست شکل ها
شکل 1-2 میوه عناب وهسته عناب…………………………………………………………… 7
شکل 1-3تیره عناب………………………………………………………………………….. 7
شکل 1-4 گیاه عناب…………………………………………………………………………. 8
شکل 1-5 گیاه عناب…………………………………………………………………………. 9
شکل 1-6 باغات عناب…………………………………………………………………….. 10
شکل 1-7 درختان عناب……………………………………………………………………. 20
شکل 1-8 مصرف خوراکی میوه عناب………………………………………………………. 24
شکل 1-9 مربای عناب……………………………………………………………………… 25
شکل 1-10 چای عناب…………………………………………………………………….. 25
شکل 1-11 آبنبات عناب……………………………………………………………………. 25
شکل 1-12 چای عناب در چین……………………………………………………………. 25
شکل 1-13 عناب خشک شده………………………………………………………………. 25
شکل 1-14 روغن کشی به روش سرد……………………………………………………… 62
شکل 1-15 تصویر شماتیک از روش استخراج سرد………………………………………… 65
شکل 1-16 روغن دارویی………………………………………………………………….. 66
شکل 1-17 روغن………………………………………………………………………….. 67
شکل 1-18 قسمتهای مختلف سوکسله……………………………………………………… 69
شکل 1-19 سوکسله………………………………………………………………………… 69
شکل 3-1 دستگاه رفرکتومتر………………………………………………………………… 90
شکل 3-2 ترازودیجیتال 210 گرم با دقت0001/0 گرم……………………………………… 90
شکل 3-3 آون تحت خلا…………………………………………………………………… 91
شکل 3-4 دستگاه کروماتوگرافی گازی……………………………………………………… 91
شکل 3-5 دستگاه اسپکتوفتومتر……………………………………………………………… 91
شکل 3-6 دستگاه لاویباند………………………………………………………………….. 98
شکل 3- 7 دستگاه اسپکتوفتومتر…………………………………………………………….. 98
شکل 3-8 دستگاه رفراکتومتر………………………………………………………………. 100
شکل 3-9 مراحل روغن کشی از هسته عناب بوسیله سوکسله در آزمایشگاه………………. 101
شکل 3-10 روغن بدست آمده از هسته عناب…………………………………………….. 101
شکل 3-11 اجزای دستگاه کروماتوگرافی گازی…………………………………………… 104
شکل 3-12 دستگاه کروماتوگرافی گازی…………………………………………………… 104
فهرست نقشه ها
نقشه 1-1 پراکندگی جغرافیایی گیاه عناب در جهان…………………………………………….. 18
چکیده :
گونه عناب از گونه های بومی مناطق مختلف ایران است . میوه این گیاه در مناطق مختلف ایران به طور سنتی مصرف میشود. این میوه دارای خواص دارویی و خوراکی بسیار سودمندی است .حدود 30% وزن میوه را هسته های آن تشکیل می دهد .هسته این میوه به طور متوسط حاوی حدود 8/3 درصد روغن است . با توجه به دارا بودن خواص بسیار ارزشمند میوه عناب ، هدف از این تحقیق ارزشیابی ویژگی های فیزیکوشیمیایی هسته عناب موجود در منطقه استان اصفهان از نظر ترکیب اسیدهای چرب و پایداری نسبت به اکسیداسیون و سنجش دیگر ترکیبات موجود در روغن هسته و همچنین آنالیز شیمیایی خود هسته روغن کشی شده می باشد . مواد و روش ها : میوه عناب پس از چیده شدن به آزمایشگاه منتقل شده و روغن هسته های آسیاب شده به روش سوکسله استخراج گردید. ترکیب اسیدهای چرب به روش کروماتوگرافی گازی و پایداری روغن حاصله توسط دستگاه رنسیمت تعیین گردید. ونیز مواد موجود در روغن هسته مانند فسفو لیپیدها ، اندیس یدی ،اندیس اسیدی ، اندیس پراکسید ، مواد غیر قابل صابونی شونده ، استرول ها ، توکوفرول ها و رنگ روغن هسته عناب ارزیابی شد. همچنین آنالیز شیمیایی شامل اندازه گیری
[چهارشنبه 1398-08-01] [ 11:31:00 ب.ظ ]
|