پایان نامه پیش بینی ورشکستگی مالی در شرکتهای تولیدی بورس اوراق بهادار تهران |
1-3-1- اهداف تحقیق.. 4
1-3- 2-سؤالهای تحقیق.. 5
1-4- روش تحقیق.. 6
1-5- قلمرو زمانی و مکانی تحقیق.. 6
1-6- تعاریف واژهها.. 6
1-7-استفاده کنندگان از نتایج پژوهش.. 8
فصل دوم- مبانی نظری و پیشینه تحقیق.. 9
مقدمه.. 9
2-1- پایه تئوریک تحقیق.. 10
2-1-1-تحلیل پوششی دادهها.. 10
2-1-2-مفهوم کارایی.. 11
2-1-3- مفهوم کارآیی در تحلیل پوششی دادهها.. 13
2-2-4- انواع کارایی.. 14
2-1-5- کارایی، بهرهوری و اثر بخشی.. 15
2-1-6- روشهای برآورد کارایی.. 16
2-1-6-1- برنامهریزی ناپارامتریک.. 17
2-1-6-2-روش تحلیل پوششی دادهها.. 18
2-1-7- انتخاب نهادهها و ستاندهها.. 19
2-1-8-مدلهای پایه تحلیل پوششی دادهها.. 20
2-1-8-1-مدل CCR. 20
2-1-8-1-مدل نسبت CCR. 23
2-1-8-3-قانون بازده به مقیاس:.. 25
2-1-8-9-مدل BCC. 26
2-1-9- تحلیل پوششی دادهای پنجرهای.. 30
2-1-10- مزایای تحلیل پوششی دادهها :.. 33
2-2- آنالیز اجزای اصلی.. 34
2-2-1-تحلیل عاملی.. 34
2-2-2-فرآیند تحلیل عاملی.. 35
2-2-3-مراحل تکنیک آنالیز اجزای اصلی.. 40
2-3-تلفیق DEA و PCA.. 42
2-4-پیشینه تحقیق.. 44
2-4-1- تحقیقات انجام گرفته در خارج.. 44
2-4-2- تحقیقات انجام گرفته در داخل.. 49
2-5-نتیجه گیری در راستای موضوع تحقیق.. 51
فصل سوم- روش اجرای تحقیق.. 53
مقدمه.. 53
3-1-روش تحقیق.. 54
3-2- جامعه آماری.. 54
3-3- نمونهگیری.. 54
3-4- گرداوری دادهها.. 55
3-5- متغیرهای تحقیق.. 56
3-6- روش انجام پژوهش و مدل مورد استفاده.. 56
فصل چهارم- تجزیه و تحلیل دادهها و یافته های تحقیق.. 62
مقدمه.. 62
4-1- نتایج.. 63
4-1-1- نتایج مربوط به گروه شرکتهای صنایع غذایی و دارویی.. 63
4-1-2- نتایج مربوط به گروه شرکتهای صنایع فلزی و خودرو و ماشین آلات 65
4-1-3- نتایج مربوط به گروه شرکتهای صنایع شیمیایی و پتروشیمی.. 65
4-2- نتایج فرضیات.. 66
4-3- تحلیل نتایج.. 71
4-4- خلاصه نتایج.. 72
فصل پنجم- نتیجه گیری و پیشنهادها.. 73
مقدمه.. 73
5-1- نتیجهگیری پژوهش.. 74
5-2- محدودیتهای تحقیق.. 76
5-3- پیشنهادات بر اساس نتایج بدست آمده در پژوهش.. 76
5-4- پیشنهادات محقق برای پژوهشهای آتی.. 77
مراجع.. 77
پیوست.. 82
فهرست جداول
جدول 1-2- کلیات تحقیقات پیشین در مورد پیش بینی ورشکستگی .. 45
جدول 2-2-تحقیقات پیشین خارجی.. 48
جدول2-3- تحقیقات پیشین داخلی.. 50
جدول 1-3- انواع مدلهای پایه تحلیلی پوششی دادهها.. 59
جدول 1-4- نتایج بدست آمده برای فرضیه 1. 67
جدول 2-4- نتایج بدست آمده برای فرضیه 2. 68
جدول 3-4- نتایج بدست آمده برای فرضیه 3. 69
جدول 4-4- نتایج بدست آمده برای فرضیه 4. 70
فهرست نمودارها
نمودار 1-2- نمودار تولید.. 26
شکل 1-2- الگوی مفهومی پژوهش.. 44
نمودار 1-4- نمودار توزیع امتیاز کارایی شرکتهای گروه اول.. 63
نمودار 2-4- نمودار توزیع امتیاز کارایی شرکتهای گروه دوم.. 65
نمودار 3-4- نمودار توزیع امتیاز کارایی شرکتهای گروه سوم.. 66
خلاصه
ورشکستگی از مهمترین و جذابترین مباحث پژوهشهای مالی محسوب میگردد که عملا بر روی کلیه ذینفعان یک سازمان اقتصادی اثر میگذارد. سرمایه گذاران تلاش زیادی را برای اطلاع از وضعیت شرکتها، در جهت حفظ سرمایه خود انجام میدهند. تا کنون پژوهشهای گوناگونی در زمینه پیش بینی وضعیت شرکتها انجام گرفته است، هرچند که در ایران پژوهشهای کافی در این زمینه انجام نگرفته است. ازجمله روشهایی که به تازگی جهت تسهیل فرایند تصمیم گیری مالی مورد استفاده قرار گرفته است، روش تحلیل پوششی دادهها است. در پژوهشهای گذشته تمامی شرکتهای مورد بررسی با استفاده از این روش در یک گروه قرار میگرفتند که با توجه به ماهیت مدل تحلیل پوششی دادهها که باید مجموعههای مورد تحلیل، همگن باشند، کار چندان درستی نبود. در این پژوهش 52 شرکت تولیدی حاضر در بورس اوراق بهادار تهران که اطلاعات مالیشان در دسترس بود، بر اساس سیستم تولید و ریسکهای مالی، در سه گروه شرکتهای صنایع غذایی و دارویی، شرکتهای صنایع فلزی و خودروسازی و شرکتهای صنایع شیمیایی و پتروشیمی، طبقه بندی گردیدند سپس محاسبات هر دسته جداگانه انجام گرفت. ابتدا داده های استخراج شده از صورتهای مالی برای کاهش ابعاد، وارد مدل PCA شده و سپس خروجی این مدل برای سنجش کارایی وارد مدل DEA گردید و از روی عدد کارایی بدست آمده (که عددی بین 0و1 میباشد) سالم یا ورشکسته بودن (قرار داشتن شرکت در آستانه ورشکستگی) شرکتهای هر دسته پیش بینی شد. این عمل برای یک سال و دو سال قبل از سال وقوع ورشکستگی برای شرکتهای هر دسته انجام گرفت. در انتها مشخص شد که مدل مورد استفاده در پژوهش تا دو سال قبل از ورشکستگی قادر به پیش بینی شرکتهای ورشکسته گروه اول میباشد و تا یک سال قبل از وقوع، شرکتهای ورشکسته گروه دوم را پیش بینی مینماید و در مورد گروه سوم توانایی مدل در پیش بینی شرکتهای سالم بسیار بیشتر از توانایی آن در پیش بینی شرکتهای ورشکسته میباشد.
واژگان کلیدی: تحلیل پوششی دادهها، آنالیز اجزای اصلی، آستانه ورشکستگی مالی، بورس اوراق بهادار
فصل اول-کلیات تحقیق
مقدمه
موضوع پیشبینی ورشکستگی شرکتها، در حوزه پژوهشهای مالی جذابیت زیادی در بین کارشناسان این امر دارد. با توجه به تاثیری که مشکلات مالی شرکتها بر روی ذینفعان آنها میگذارد، همواره ارائه روشها و مدلهای پیش بینی ورشکستگی و درماندگی مالی یکی از جذابترین حوزهها در پژوهشهای امور مالی بوده است.
سرمایه گذاران شرکتها همواره انتظار دارند که سرمایهشان از امنیت لازم برخوردار باشد و بازدهای مناسب در مقیاس با ریسکی که کردهاند نصیبشان شود؛ و این که بتوانند به موقع بحرانهای مالی شرکتها را پیش بینی کرده و از به خطر افتادن سرمایهشان جلوگیری کنند.
محققان در جهت رفع این نیاز تا کنون پژوهشات گستردهای انجام دادهاند و از روشها و مدلهای مختلفی برای ارزیابی عملکرد مالی شرکتها و البته پیش بینی ورشکستگی آنها استفاده کردهاند، اما به نکته ای که باید توجه کرد این است که هیچ کدام از این روشها به تنهایی کافی نیست و باید از آنها در کنار هم و البته با استفاده از قضاوتهای حرفه ای کارشناسان کاربلد (تحلیلهای فاندمنتال) استفاده شود.
از جمله روشهایی که در چند سال اخیر جهت تسهیل فرایند تصمیم گیریهای مالی بیشتر مورد توجه محققان قرار گرفته، روش تحلیل پوششی دادهها است، که البته نتایج قابل قبولی نیز داشته است.
در این پژوهش هدف بررسی توان مدل تحلیل پوششی دادهها در پیش بینی ورشکستگی یا به نوعی قرار گرفتن شرکتها (در گروههای مختلف) در آستانه ورشکستگی مالی میباشد. که در این بین از یک روش آماری با عنوان تکنیک اجزای اصلی برای کاهش بعد ورودیهای مدل تحلیل پوششی دادهها استفاده شده است.
در فصل اول این پژوهش درباره ضرورت موضوع و گزاره های پژوهش بحث شده است، پایه تئوریک و پیشینه پژوهشهای داخلی و خارجی در فصل دوم مطرح شده است، روش پژوهش و طرق جمع آوری اطلاعات در فصل سوم بیان شده است و درنهایت در فصل چهارم و پنجم نتایج بدست آمده ارائه شده است.
1-1-بیان مسئله
تا کنون پژوهشات زیادی در باب پیش بینی ورشکستگی شرکتها انجام شده است و البته نتایج مختلفی نیز بدست آمده که در بخش پیشینه پژوهش بیشتر در مورد آن بحث میشود. اما استفاده از روشهای جدید و البته مدلهای قدیمی در قالبهای جدید، همواره مورد توجه محققان مالی قرار داشته است.
هرچقدر این مدلها سادهتر و قابل فهمتر باشند، بیشتر مورد توجه قرار میگیرند. یکی ازمدلهایی که اخیرا برای پیش بینی آینده مالی شرکتها بیشتر مورد توجه و استفاده قرار گرفته مدل تحلیل پوششی دادهها است که با استفاده از سنجش کارایی شرکتها، پیش بینی برای آینده شرکت (سالم یا ورشکسته شدن) ارائه میکند.
مشکل اساسی در کارهای گذشته این است که همه شرکتها در یک گروه قرار گرفته و مورد تحلیل قرار داده شدند. با توجه به ماهیت DEA[1] که باید تمام اعضای مجموعه ( DMU[2]ها) دارای ماهیت یکسان باشند، این موضوع یکی از ضعفهای پژوهشات قبلی محسوب میشود که در این پژوهش با دسته بندی شرکتها سعی شده تا این مشکل برطرف گردد.
در چنین وضعیتی میتوان به صورت تفکیک شده قابلیت پیش بینی هر دسته را مورد ارزیابی قرار داد و نتیجه کاملتری در مورد ماهیت این مدل در پیش بینی وضعیت مالی شرکتها ارائه نمود.
1-2- اهمیت و ضرورت تحقیق
سرمایهگذاران حقیقی و حقوقی تلاش زیادی را برای اطلاع از وضعیت شرکتها، در جهت محافظت از سرمایه خود انجام میدهند. کارشناسان مالی باید در جهت رفع این نیاز سرمایهگذاران تا حد امکان پژوهشات گستردهای را انجام دهند و مدلهای متفاوتی برای ارزیابی وضعیت مالی و عملکرد شرکتها ارائه نمایند. اما باید توجه داشت که هیچ یک از روشها یک مدل کامل و بی عیب نیستند و در کنار هر مدلی قضاوت تصمیم گیرنده نیز بسیار مهم است.
ازجمله روشهایی که به تازگی جهت تسهیل فرایند تصمیم گیری مالی مورد استفاده قرار گرفته است، روش تحلیل پوششی دادهها است. پژوهشات نسبتا کمی علی الخصوص در ایران در زمینه استفاده از این مدل صورت گرفته است و در نتیجه جای پژوهشات بسیاری در باب این مدل خالی است.
امتیاز کارایی بدست آمده از این تکنیک میتواند در پیش بینی وضعیت شرکتها، به خصوص ورشکستگی آنها کمک یار تصمیم گیرندگان و کارشناسان مسائل مالی باشد.
1-3-گزارههای تحقیق
گزارههای این پژوهش که عبارتند از اهداف، سوالات پژوهش در ادامه بیان شده است:
1-3-1- اهداف تحقیق
اهداف اصلی و فرعی این پژوهش عبارتند از:
هدف اصلی:
تعیین کارایی شرکتهای تولیدی بورس اوراق بهادار تهران در هرکدام از سه گروه طبقهبندی شده (صنایع غذایی و دارویی، صنایع فلزی و خودرو سازی و ماشین آلات و صنایع شیمیایی و پتروشیمی) و بررسی توانمندی مدل طراحی شده (مدل تلفیقی DEA و PCA[3]) در پیش بینی ورشکستگی با توجه به کارایی آنها.
اهداف فرعی:
1-تعیین نسبت شرکتهای ورشکسته پیش بینی شده در صنایع غذایی و دارویی
2-تعیین نسبت شرکتهای ورشکسته پیش بینی شده در فلزات و خودرو سازی و ماشین آلات
3-تعیین نسبت شرکتهای ورشکسته پیش بینی شده در صنایع شیمیایی و پتروشیمی
4-ارائه نتایج نهایی در توانمندی مدل در پیش بینی شرکتهای ورشکسته هر گروه
1-3- 2-سوالهای تحقیق
مسئله اصلی:
چگونه میتوان از تلفیق مدلهای DEA و PCA برای پیش بینی ورشکستگی شرکتهای تولیدی بورس اوراق بهادار تهران استفاده کرد؟
سوالهای فرعی:
آیا میتوان با استفاده از تلفیق مدلهای DEA و PCA شرکتهای ورشکسته در صنایع غذایی و دارویی در بورس اوراق بهادار را پیش بینی کرد؟
آیا میتوان با استفاده از تلفیق مدلهای DEA و PCA شرکتهای ورشکسته در صنایع فلزات و خودروسازی و ماشین آلات در بورس اوراق بهادار را پیش بینی کرد؟
آیا میتوان با استفاده از تلفیق مدلهای DEA و PCA شرکتهای ورشکسته در صنایع شیمیایی و پتروشیمی در بورس اوراق بهادار را پیش بینی کرد؟
آیا بین نتایج بدست آمده از سه گروه برای تفکیک شرکتهای سالم و ورشکسته تفاوت معنی دار وجود دارد؟
1-4- روش تحقیق
در این پژوهش ابتدا شرکتها را بر اساس سیستم تولید و ریسکهای مالی در سه گروه دسته بندی نموده و سپس محاسبات هر دسته جداگانه انجام میگیرد. ابتدا داده های استخراج شده از صورتهای مالی برای کاهش ابعاد وارد مدل PCA نموده و سپس خروجی این مدل برای سنجش کارایی وارد مدل DEA میگردد و از روی عدد کارایی بدست آمده (که عددی بین 0و1 میباشد)
[چهارشنبه 1398-08-01] [ 11:46:00 ب.ظ ]
|