تعریف تابآوری خانوادگی |
تعریف تابآوری خانوادگی
در پژوهشهای تابآوری براهمیت منابع درونی و بیرونی خانواده به عنوان عواملی که میتوانند باعث تسهیل سازگاری شوند تاکید شده است (مک کوبین و همکاران، ۱۹۹۸).
بر اساس نظر ام-سیکابین[۱] (۱۹۸۸؛ نقل از فروغی) تابآوری خانواده شامل عواملی مانند سطح انتقادپذیری، نوع خانواده، منابع کمک، مهارتهای حل مسئله، سازگاری، چشمانداز به زندگی و ارزیابی عوامل استرسزا است که این عوامل خانواده را در مقابل از هم پاشیدن مقاوم میکند. برخی از ابعاد زندگی خانوادگی مانند ابرازگری ارتباطات، انسجام، پیوند و باهم بودن اعضای خانواده در هنگام متحمل شدن یک موقعیت استرسآور خانوادگی بهبود پیدا میکند.
هاولی و دهان[۲]، ۱۹۹۶ (نقل از ضرغامیان، ۱۳۸۹) تابآوری خانواده را بدین شکل تعریف میکنند: روشی است که خانواده با بهره گرفتن از آن هنگامی که با چالش مواجه میشود قادر خواهد بود که سازگار و شکوفا شود. همان گوته که اصول سازگاری و انطباق نشان میدهد. تابآوری خانواده راههای منحصر به فرد پاسخ به شرایط نامطلوب را در سیستم خانواده گسترش میدهد. راتر [۳] (۱۹۸۷) معتقد است، تابآوری حاصل تعامل موفقیتآمیز با خطر است، به جای اینکه فرد از خطر فرار یا اجتناب کند. تابآوری خانواده نیز توانایی خانواده و اعضاء آن جهت دستیابی به سطوح بالای عملکرد را در بر میگیرد. از آنجا که اعضاء خانواده با هم در ارتباط هستند. پاسخ انطباقی یک عضو خاص جهت حفظ تعادل ممکن است که باعث تغییر در الگوهای تعاملی خانواده شود. مطابق این رویکرد انسجام و یکپارچگی خانواده خود عاملی حمایتی برای اعضاء خانواده محسوب میشود (والش، ۲۰۰۲).
۲-۲-۴-۲- عوامل تشکیل دهنده تابآوری خانواده
تابآوری خانواده از دو عامل تشکیل شده است. عوامل محافظ و عوامل بازیابی کننده (مک کابین و همکاران، ۱۹۹۷)
عوامل حفاظتی در جریان چالش، و یا درگیریها باعث توسعه نقاط قوت خانواده میشود در صورتی که افراد مورد نظر آماده تغییر باشند. عوامل محافظ عواملی هستند که کمک به یک خانواده میکنند تا انعطافپذیری و سازگاری خود را افزایش دهند. عوامل مهم محافظ خانواده عبارتند از جشنهای خانوادگی مانند تولد و تعطیلات، سرسختی و سلامت خانواده، گذراندن زمان در خانواده وسنتهای خانواده میشود.
عوامل بازیابی کننده سودمند بخصوص در رویدادهایی مانند مقابله با یک بیماری جدی و مرگ نابهنگام، از دست دادن کارو یا یک فاجعه طبیعی، برای خانواده به این معنا است که هر عضو به یک اندازه مهم است. که این عوامل عبارتند از: پشتیبانی جامعه از خانواده، ایجاد عزت نفس، مشارکت در تفریح و سرگرمی خانواده، خوشبینی نسبت به موقعیتهای زندگی، احساس خانوادهها در کنترل زندگی و کنار آمدن با چالشها و بهبود میشود.
۲-۲-۴-۳- مراحل تابآوری خانواده
لیتز[۴]، ۲۰۰۷ (نقل از فروغی، ۱۳۸۹) تابآوری در خانواده را با بررسی راههایی که نظام خانواده قادر است عملکرد خود را حفظ کند بررسی میکند. روش تحقیقی او در این پژوهش، بررسی ارتباط بین عوامل خطر آفرین، عوامل حفاظتی و عملکرد خانواده بود.
نتایج نشان داد که سطوح بالاتری از خطر، سطوح پایینتر عملکرد را پیشبینی میکند، یافتههای این تحقیق نشان داد که اگر چه نوع و شدت عامل خطرآفرین، پیشبینی کننده تابآوری خانواده است اما عاملهای محافظتی در این زمینه اهمیت بیشتری دارد. تحقیقات کمی نشان داد که عوامل محافظتی و عوامل خطرزا، هر دو پیشبینی کنندهی معنادار عملکرد خانواده هستند.
شکل (۲-۱) مراحل تابآوری در خانواده را نشان میدهد، این شکل نتیجه تحلیل کیفی دادههایی است که حاصل مصاحبه عمیق و همه جانبه با چندین خانواده درگیر بحران میباشد. این شکل در سمت راست عوامل محافظتی و در سمت چپ مراحل تابآوری در خانواده را نشان میدهد.
خانوادههایی که در این تحقیق شرکت کردند این حقیقت را بازگو میکردند که در زمانهایی هدفشان صرفا حفظ و ادامهی زندگی خانواده شان بود و به دنبال رشد و یادگیری مهارتهای جدید نبودند در این مرحله آن ها قادر به سازگاری با موقعیت جدیدشان در زندگی نبودهاند و فقط خواهان رویارویی با موقعیت جدید بدون تسلیم شدن در برابر آن بودند. سه عامل محافظتی مهم در این مرحله عبارتند از گرفتن انرژی، معنویت و حمایت اجتماعی که شامل راههایی است که باعث جذب کمک از بیرون و همچنین اعضای خانواده از یکدیگر است.
مرحله دوم سازگاری
در این مرحله خانواده نیاز به ایجاد تغییراتی در نظام خود دارد تا با مشکلی که با آن رو به رو شده است سازگاری پیدا کند. سه عامل محافظتی که به طور ویژه مربوط به این مرحله است عبارت است از انعطافپذیری، تعیین حد و مرزها و گفتگو.
مرحلهی سوم پذیرش
در حالی که خانواده سازگاری با تغییرات جدید را یاد میگیرد به این نتیجه میرسد که مشکل و واقعیت زندگی جدید را بپذیرد. عواملی که باعث پذیرش میشود عبارتند از بینش، گفتگو و معنویت.
مرحله چهارم رشد یافتگی
خانوادههای که قادر بودند سازگار شوند و موقعیت را پذیرش کنند در صورتی که در تلاشهای خود در مواجهه با بحران معنی مییافتند، آن ها به مهارتها و قابلیتهای جدیدی در این مرحله دست یافتند (کوهن و همکاران، ۲۰۰۲؛ نقل از فروغی، ۱۳۸۹).
مرحله پنجم کمک به دیگران
در مسیر تابآوری خانواده ابتدا قادر به ادامه زندگی میشود، سپس با تغییرات خود را سازگار میکند، تغییرات را قبول میکند و در آن معنی مییابد، بعد از یافتن معنی و رشد خانواده در این مرحله، احساس نیاز به کمک به دیگران میکند که همان حمایت است. در مرحله حمایت اجتماعی خانواده به جای این که دریافت کننده کمک باشد نیاز به حمایت از دیگران را در خود احساس میکند، در این مرحله از حمایت اجتماعی خانواده با کمک دیگران به یکباره احساس نیرومندی و قوت میکند (کوهن و همکاران، ۲۰۰۲؛ نقل از فروغی، ۱۳۸۹).
[شنبه 1400-02-25] [ 08:39:00 ب.ظ ]
|